ЦЕНТЪР ЗА ПСИХОЛОГИЧНА ПОДКРЕПА И ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ
psycenter.alle.bg

Промяната..

За някой от нас тя е  прекрасна, в други предизвиква страх и несигурност.. Ние всички имаме различни характери, израснали сме в различна среда и е нормално да реагираме по различен начин на промяната. 
Колкото по-лесно приемаме различността, толкова по-леко ще се справяме с промените, които съпътстват живота ни.. А той непрекъснато се движи, точно както когато пътуваме и преминаваме през различни населени места, планини, гори и т.н, спускаме се и се изкачваме...
Има хора, които цял живот не променят прическата си, работата си, приятелите, средата... За тях познатото винаги е свързано със сигурност, няма изненади, всичко може да се контролира понеже е познато...Дори някой или нещо видимо да се промени в другите, те биха си затворили очите, само за да запазят фалшивата си сигурност...Този тип хора живеят във вечен страх, непрекъсната тревожност да не загубят това, което притежават...За тях всяка промяна на работа, приятели или начина на живот, ще бъде равна на смърт. Ако загубят любим човек, депресията няма да ги напусне докато са живи...
Всеки който се държи за външни фактори и не е центриран в себе си, ще се изплаши от промените, които така или иначе настъпват в живота ни.
На пример, ако вашата сигурност е свързана с начина по който изглеждате, за вас остаряването ще предизвиква паника..
Ако сигурността ви зависи от партньора с който живеете, неговото отсъствие ще ви кара да чувствате тревожност и т.н..
Т.е вие винаги ще живеете в страх нещо да не се промени и да не развали илюзията, която сте си създали. Ще бъдете зависими..
Често променям интериора в кабинета си и наблюдавам реакцията на клиентите ми...Тя отговаря изцяло на характера им и на отношението към промяната. Всяко разместване създава несигурност и дискомфорт, независимо от това дали е положително..
Възприемането на живота и средата, отношението ни към него е определящо за начина по-който се чувстваме..
Ако ние сме в хармония със себе си, няма значение обстановката, мястото, ситуацията..навсякъде ще ни бъде добре...
Когато сме недоволни от себе си и си нямаме доверие, където и да отидем няма да сме добре..все ще има нещо което  да не ни харесва...и ще бързаме да се върнем обратно за да се хванем за познатото и сигурното...Това е ригидност, недопускане, страх от промяна...и основен страх да не променим нещо в себе си...
Разбира се както във всичко има дуалност така има и хора, за които промяната е живот...За тях оставането на едно място, с едни хора, и еднообразието, ще бъде наказание..Те винаги се стремят към промяна, към ново и непознато преживяване...обичат да пътуват, често сменят работата си, визията си,  запознават се с нови хора,  изследват себе си.. Този тип характер се нарича хистеричен... Хората с шизоиден характер ( не го свързвайте с шизофрения, няма нищо общо), също обичат промените, риска и приключенията..
Останалите два типа характери, са депресивен и натраплив и за тях промяната е израз на несигурност и загуба на идентичност. Всички тези четири характера са определени според основните форми на страх. 
Ние се раждаме с определен характер и при определени условия за да можем да преживеем точно определена съдба. За това не определям характерите на хората като добри или лоши..Във всеки от нас има и едното и другото...
Споделям тази информация с вас, за да разгледате себе си и според начина по който реагирате на промяната да разберете повече за характера си.

Изпрати
Уебсайт в alle.bg